Episode 8: Koronakrisen – tiden for å tenke gruppe fremfor individ?

I denne episoden av «Fremtidens helse» møter du Anne Bee Hegge, leder for vårt lungeteam, og Ingvild Hagen, som leder satsningen på persontilpasset medisin i Roche Norge. De to gjestene diskuterer blant annet hvordan koronakrisen kan føre til endrede arbeidsformer i helsetjenesten, særlig når det gjelder digitalisering.

I podkastserien «Fremtidens helse» har programleder Hans Christian Hansson med seg aktuelle gjester for å snakke om helsepolitikk, muligheter og utfordringer, forskning og utvikling – og ikke minst hvordan pasientenes helsetjeneste kan se ut i morgen.

I denne episoden er det to ansatte i Roche Norge som er gjester – Anne Bee Hegge som leder lungeteamet og Ingvild Hagen som leder satsningen på persontilpasset medisin. De diskuterer hvilke endringer som kan komme på det digitale feltet i helsetjenesten i kjølvannet av koronakrisen, og hvordan persontilpassing av medisinen kan hjelpe til med å spisse behandlingen mer slik at ressursene settes inn der det er størst behov.

Hagen jobber til daglig med at norske pasienter skal få tilgang til terapier tilpasset den enkelte, og at infrastrukturen i den norske helsetjenesten er lagt til rette for at man kan klare å innfri de høye ambisjonene myndighetene har rundt persontilpasset medisin. Selv om det i koronakrisen er lett å tenke at det er tiden for å fokusere på gruppe, ikke individ – og at persontilpasset medisin dermed bør lengre ned på agendaen, forklarer Hagen at det er en misforståelse at persontilpasset medisin er noe eksklusivt for de få.

- Persontilpasset medisin kan kanskje høres ut som det betyr at noen får noe på bekostning av noen andre, men det er ikke det vi ser for oss. Persontilpasset medisin handler ikke bare om økt kunnskap om kreftdiagnoser og mer innsikt i hvilken behandling en pasient skal ha, eller ikke bør få, sier Hagen, og påpeker at konseptet også kan være nyttig i situasjonen vi står i nå.

- Ved å ha god kunnskap om hvert enkelt individ i samfunnet kan man si hva som er riktig behandling eller oppfølging for akkurat deg. For eksempel kan det være at pasienter med mange av risikofaktorene for å bli alvorlig syk kan få en annen oppfølging enn naboen, som kanskje ikke har noen risikofaktorer, forklarer Hagen.

Hun tror koronakrisen vil kunne føre til økt bruk av data fra virkeligheten som kan brukes for å utvikle helsetjenesten.

- Det samles enorme mengder data om oss hver eneste dag, enten man er syk eller ikke. Det ligger et potensial i å samle en del av disse dataene.

Hun understreker at det er viktig at man har løsninger for personvern på plass, slik at den enkelte kan føle seg trygg på hvordan dataene brukes før man tar ut potensialet som ligger i informasjonen.

I forbindelse med pandemien har lungene fått økt oppmerksomhet. Anne Bee Hegge er bekymret for konsekvensene pandemien kan ha for pasienter med alvorlige diagnoser som for eksempel lungekreft.

- Krisen tar en god del fokus, og vi vet at visse pasientgrupper og sykdommer blir nedprioritert i denne perioden, sier Hegge.

På den annen side er hun glad for at lungene får mer fokus. Opptil flere lungesykdommer får etter Hegges mening generelt ikke den oppmerksomheten lidelsens alvorlighetsgrad skulle tilsi. Hun håper derfor at kunnskapen om lungene vil øke fremover.

Finn ut mer om dette

Hør episode 8: Koronakrisen – tiden for å tenke gruppe fremfor individ?
Se serieoversikt
KontaktGlobaltlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeOm RocheLegemidlerDiagnostiske løsningerKarriereMediaPersonvernerklæringBrukervilkårRetningslinjer for sosiale medier