Det har vært mye oppmerksomhet rundt testing i forbindelse med koronakrisen, og Roche er blant leverandørene av disse testene. Halvorsen forteller hvordan testingen fungerer:
- Hovedprinsippet er at man tar en prøve fra nesen og svelget med noe som ser ut som en stor q-tips. Deretter puttes prøven i et reagensrør og blander forskjellige reagenser som gjør at du kan skille ut arvestoffet i viruset også lager maskinen kopier av det arvestoffet og leter etter arvestoffet. Mange tester leter etter to mål, som en sikkerhetsmekanisme i tilfelle viruset forandrer seg, sier han.
Halvorsen forklarer at hvis du leter etter en hånd så kan du for eksempel se etter en tommel eller en pekefinger, og uansett hvilken av de to du finner så vet du at du har med en hånd å gjøre. Dersom tommelen er borte, men pekefingeren er der, så kan du vite at det er en hånd. Testene, både de som kommer fra Roche, de som kommer fra andre leverandører og de laboratoriene har laget selv, er av høy kvalitet og kan med svært stor grad av sikkerhet påvise viruset. Halvorsen forteller at det har gått svært raskt å lage testene, sammenlignet med hvor lang tid det vanligvis tar.
- Det har gått overraskende fort og mye fortere enn vanlig. Grunnen til at det tar litt tid er at man må finne ut hvordan arvestoffet til viruset ser ut, og ettersom dette er et helt nytt virus må man finne en test som klarer å finne det arvestoffet, forklarer han.
I forbindelse med pandemien har testkapasitet vært et viktig tema. Halvorsen forteller at det ikke er mulig å ha for eksempel lager fulle med slike tester.
- Det er ikke noe man kan ha klart fordi man må vite detaljer om det aktuelle viruset før man kan klare å lage en test. Derfor er det faktisk ikke mulig å ha et stort lager med tester stående. Det er annerledes med for eksempel influensavirus, der man på forhånd vet mer eller mindre hvordan de ser ut og hva man skal se etter, sier han.
Nå kommer også hurtigtester, og mens noen av dem fungerer på samme måte som de vanlige testene, er det også noen såkalte antistofftester.
- Da leter man ikke lenger etter virusets arvemateriale, men stoffer som kroppen lager for å angripe viruset. For at disse testene skal fungere må du ha hatt viruset i alle fall lenge nok til at kroppen har rukket å lage disse stoffene, sier Halvorsen.
Myndigheter, sykehus, mange laboratorier og industri jobber nå for fullt med å kunne teste så mange nordmenn som mulig. Samarbeid blir avgjørende for å komme oss ut av krisen.
- Det er helt nødvendig at alle jobber sammen. Ingen klarer å løse dette alene. Myndigheter, laboratorier og leverandører har virkelig stått på. Det er bare sammen vi kan løse dette, ingen klarer det uten de andre, understreker Thorbjørn Halvorsen.