Stensvold er stolt av hvordan både de ansatte og pasientene har taklet koronakrisen. Selv om det har vært en ekstra belastning for mange, har dugnadsånden og innsatsviljen vært sterk.
- På en måte har det vært veldig surrealistisk. Jeg fulgte utviklingen i Kina tett ved årsskiftet, og diskuterte litt med min ledergruppe hva vi gjør hvis dette kommer til Norge. Da begynte vi å legge planene, men så kom det mye raskere og på en mye mer aggressiv måte. Vi brukte mye tid fra midten av mars til å legge planer. Vi valgte å ta ned noe av behandlingen i tre dager for å jobbe med trening av ansatte og legge planer, og vi rigget et eget COVID-team, sier han.
Stensvold har jobbet 20 år med behandling av kreft og er i dag ansvarlig for 150 ansatte ved Sykehuset Østfold. Han forteller at han har tenkt mye på dem og deres sikkerhet i denne perioden. At noen av de han er ansvarlig for, kunne bli smittet og dø av pandemien. Ansvaret for å beskytte dem i størst mulig grad har vært viktig for ham. Ett av tiltakene som ble satt inn for å beskytte både pasientene og de ansatte har vært at pårørende ikke får komme på besøk.
- Det synes jeg har vært vanskelig – å si nei til pårørende. De får ikke være fysisk tilstede med pasientene. Vi har åpnet opp for at to pårørende kan besøke dem som er døende, men det er tøft å være så restriktiv. De pårørende har også gjort en fantastisk jobb for pasienter hjemme, gjennom blant annet å gå i butikken og handle for dem, og legge til rette for dem på andre måter, forteller den erfarne legen.
Stensvold forteller at det akkurat nå er en rolig fase. Men mens sykdommen herjet som verst, økte de blant annet arbeidstiden til sykepleierne i poliklinikken slik at de jobbet utover kvelden, og noen leger jobbet også på natten for å gjøre det enklere å holde avstand.
- Det er ingen som har sagt noe på det, selv om det kan være utfordrende for noen å jobbe på natt. Det er en pågangsvilje og en generell dugnadsånd i Norge som vi skal være stolte av, sier Stensvold.
Han fortsetter:
- Det jeg har vært opptatt av er å komme ut med nøktern informasjon til pasientene, og kreftpasienter spesielt. Vi har heldigvis ikke hatt mange kreftpasienter som har blitt smittet i Norge, men det er nok takket være at de har vært så flinke til å isolere seg. De har fått pårørende til å handle for seg og har hatt god håndhygiene. Vi ser også at på sengeposten at det er 20 prosent færre innleggelser. Det handler nok om at de aller sykeste velger å være hjemme eller får hjelp via ny teknologi som Skype. Det er også noen pasienter som ikke ønsker å møte opp, og vi har nå tilbud om videokonsultasjoner. Det har blitt veldig godt mottatt, sier Stensvold.
Som følge av pandemien har det blitt bestemt at blant annet screeningprogrammene for HPV og brystkreft settes på vent. Stensland er bekymret for konsekvensene av dette, og håper det kommer på plass igjen raskest mulig slik at etterslepet ikke blir for stort. Han tror også det er riktig å begynne åpningen av samfunnet igjen nå.
- Jeg tror det er riktig strategi, men i denne situasjonen skal man være ydmyk og ikke skråsikker. Pasienter i risikosonen bør holdes hjemme i størst mulig grad. Det er tøft, særlig for kreftpasienter, men sånn er det, sier han.
Når samfunnet nå åpner litt opp igjen har Stensvold en klar oppfordring til alle nordmenn:
- Det er viktig for meg å gå ut og si at nå er det viktig å holde avstand. Barnehager og skoler åpner igjen, men det er fortsatt veldig viktig med avstand og håndhygiene. Dersom vi slipper opp på det vil vi få en rask økning i antall smittede, og da kan helsevesenet relativt fort knekke, sier han.