Vår historie

Forbedret pasienters liv i mer enn et århundre

Roche ble grunnlagt i Sveits, Tyskland og Italia i 1896 som et av de første selskapene som spesifikt ble opprettet for å produsere legemidler basert på vitenskapelig forskning. Den raske internasjonale ekspanderingen var et resultat av Roche sin modige grunnlegger Fritz Hoffmann, en kjøpmann fra Basel.

Helt siden den gang har Roche benyttet innovasjon og nye teknologier for å utvikle bruken av medisin og å hjelpe pasienter til å leve lenger og bedre liv. Denne hensikten har aldri endret seg, men Roche som selskap har kontinuerlig endret seg selv for å nå dette målet.

1890-årene

Stiftelsesåret

1896

Roche blir stiftet

F. Hofmann-La Roche & Co ble stiftet 1. Oktober 1896, i Basel, Sveits. Grunnleggeren, Fritz Hoffmann ønsket å bidra til å transformere helsevesenet etter at han selv var vitne til de ødeleggende effektene av kolera-utbruddet i Hamburg. Han overbeviste om at medisiner burde bli produsert industrielt og distribuert internasjonalt.

1897-1910-årene

Tidlig ekspandering

1912

Roches’ tidlige globale ekspandering

Roche ekspanderer til hele verden, og ansetter mer enn 700 mennesker. Innen 1912, har selskapet kontorer over tre kontinenter og i ni land: Sveits, Japan, Frankrike, Russland, Italia, Tyskland, England og USA.

1898

Den første suksessen hadde appelsinsmak

Roches’ reseptfrie hostesaft blir nesten umiddelbart en suksess. Ved lansering i 1898 blir den raskt Roche sin første bestselger, som ble på markedet i 60 år, og som bidro på selskapets vei mot fremtidige medisinske gjennombrudd.

1919-1922

Krisetid

1919

Krig og tilbakeslag

Første verdenskrig og den russiske borgerkrigen gjør at selskapet stuper inn i en dyp finansiell krise. Roche blir et aksjeselskap for å holde seg flytende. Ett år senere sørger Roche over dødsfallet til sin grunnlegger, Fritz Hoffmann. Han etterfølges av Emil C. Barell, som forsterker selskapets vitenskapelige orientering.

1920-1930-årene

Et selskap forut for sin tid

1925

Roches’ første kvinnelige administrerende direktør

Alice Keller, en 30 år gammel kvinne fra Basel, gikk i 1925 ombord i et skip på vei til Tokyo hvor Roche hadde en filial. Alice fortsetter å øke i gradene, og når hun vender tilbake til Sveits i 1939 blir hun senior toppleder - en sensasjonell begivenhet på den tiden.

1929

Banebrytende kvinnelig forsker utfordrer status quo

Hilde Pfaltz blir med i Roche sitt farmakologiske institutt, som hun etter hvert vil lede. Det var her hun introduserte en rekke innvoasjoner, og mest bemerkelsesverdig var den standardiserte testingen av nye legemidler for teratogenitet. I 1940 blir Pfaltz Roches’ første offisielle doktor.

1930-årene

Tidlige vitenskapelige bestrebelser

1933

Vitamin-æraen

Tadeusz Reichstein, en polsk-sveitsisk kjemiker, finner etter fem års forskning  en måte å fremstille vitamin C. De er noen av de første massemarkedsmedisinene produsert i et sterilt miljø. De var trygt og korrekt dossert, og samtidig rimelige. Roche blir den ledende leverandøren av vitaminer og det blir et av selskapets første streif innom bioteknologi.

1950-1970-årene

Banebrytende satsinger og risikotaking

1957

Innovasjoner i onkologi

Etter å ha designet et banebrytende screening-program innenfor onkologi, starter selskapet på en reise som for alltid vil endre retningen til onkologibehandling. Forskningen til Roche-forskeren Robert Duschinsky (på bildet) og biokjemiker Charles Heidelberge posisjonerer Roche videre som en leder innen onkologi, og resultatene av deres funn vil etter hvert omforme kampen mot en rekke ulike former for kreft, inkludert tykktarm-, bryst- og magekreft.

1966

Roche går inn i diagnostikkmarkedet igjen

Roche sitt mindre forretningsområde med diagnostiske reagenser startet i utgangspunktet på 1920-tallet, og hadde ligget sovende inntil selskapet bestemmer seg for å opprette en egen divisjon for produksjonen av diagnostiske kjemikalier og instrumenter i 1966. I 1968 bringer en rekke nye oppkjøp sterkt tiltrengt ekspertise innenfor blant annet elektronikk- og ingeniør-områder inn i virksomheten.

1968-1972

Forskningsinstitutter etablert internasjonalt

I tiden mellom 1968 og 1972 utvider Roche sin kapasitet innenfor uavhengig forskning, ved å åpne flere forskningssentre: the Roche Institute of Molecular Biology i Nutley, New Jersey i 1968, the Basel Institute for Immunology i 1969, og the Nippon Research Centre i Kumakara, Japan i 1972.

1979

Kontinuerlig utvidelse

Roche fortsetter å ekspandere i 1979. Roche Nutley inngår partnerskap med Genentech, et biotekselskap basert i San Fransisco, for å hjelpe til med produksjonsprosessutviklingen av interferon, brukt som behandling av alvorlige sykdommer som hepatitt, multippel sklerose og kreft. Samtidig fortsetter diagnostikk-divisjonen å ekspandere.

1980-årene

Global anerkjennelse for Roche-forskere

1984

Banebrytende forskning innen immunologi

Niels Kaj Jerne, den første lederen for Immunologiinstituttet i Basel, blir tildelt Nobel-prisen i medisin i 1984 for sitt arbeid innenfor immunologi.

1987

Fokus på antistoffer

Susumu Tonegawa, en forsker ved Immunologiinstituttet i Basel fra 1972-1981, blir tildelt Nobel-prisen i medisin i 1987, for sitt arbeid innenfor antistoffgensegmenter. Hans fundamentale oppdagelser baner vei for produksjonen av humaniserte antistoffer.

1990-årene

Endret strategi

1990-årene

Endringer i virksomheten

For å intensivere forpliktelsen til helsevesenet skifter Roche strategi og går ut av to forretningsområder - dufter og smaker i 1999 og vitaminer og fine kjemikalier i 2002 - for å videreutvikle og fokusere på selskapets farma- og diagnostikk-divisjoner. Ved å kombinere styrkene og ekspertisen til begge divisjonene, prioriterer Roche innovasjoner av løsninger som spenner seg over hele pasient-reisen. Selskapet begynner å spille en stadig viktigere rolle i å forme fremtiden til persontilpasset helse.

1995

Nyskapende kreftbehandling baner vei

En rekke innovative, banebrytende medisiner for kreftbehandling utvikles på midten av 1990-tallet, og revolusjonerer onkologifeltet og gir pasienter nytt håp.

1997

Innovasjon i diagnostikk

Gjennom 1990-tallet lanserer diagnostikk-divisjonen en serie av revolusjonerende produkter i forskjellige områder for medisinsk testing. Blant dem finner vi verdens første automatiserte laboratoriediagnostikk-instrument, et instrument som tillater brukere å utføre flere tester parallellt - en revolusjon innen diagnostikk. I 1997 anskaffer Roche selskapet Boehringer Mannheim og blir verdensledende innen in vitro-diagnostikk, samt en stor spiller innen diabetesområdet.

2000-tallet

Transformerer helse gjennom partneskap

2002

Engasjement i det japanske markedet

Roche og Chugai former en allianse for å bygge et forskningsdrevet farmaselskap i Japan. Den nye bedriften kalt Chugai Pharmaceutican Co., Ltd er en sammenslåing av Nippon Roche og Chugai, og spesialiserer seg på reseptbelagte legemidler med styrke innen bioteknologi.

2009

Genentech blir en del av Roche-gruppen

Etter å ha kjøpt 60% av Genetech-aksjene i 1990, kjøper Roche de gjenværende Genetech-aksjene i 2009, og slår offisielt sammen de to farmagigantene. Deres porteføljer kombinert gjorde selskapet til verdens største biotekselskap med fokus på å bruke menneskelig genetisk informasjon for å utvikle medisiner for pasienter med alvorlige og livstruende medisinske tilstander. Sammenslåingen gir også Roche tilgang til en pipeline av nye medisiner og vitenskapelig forskning, mens Genetech høster frukter av Roche sin lange historie av vitenskapelig styrke, bred pengestøtte og globale partnerskap.

2017

En bredere portefølje bringer flere løsninger til pasienter

Etter tre tiår med overveiende fokus på kreftbehandling, benytter Roche de raske fremskriftene i molekylærbiologi for å bredde sin portefølje, og utvikle behandling for sykdomsområder som nevrovitenskap, multippel sklerose, oftalmologi og hematologi.

2018

Viktigheten av data

Konfrontert med en stadig økende mengde data, nye måter å strukturere og nyttiggjøre seg dem, og fremveksten av kunstig intelligens, slår Roche seg sammen med spesialister på området. I 2018 kjøper Roche selskapet Flatiron Health, en leder i prosessering av klinisk data, samt Foundation Medicine, en av verdens største kreftgenomiske databaser og en spesialist på genomisk profilering. Disse oppkjøpene gjør at Roche får styrket forståelse for presisjonsmedisin, og førte oss enda nærmere løftet om persontilpasset helse.

2019

En ny aktør innenfor genterapi

Roche anskaffer det Philadelphia-baserte selskapet Spark Therapeutics, et selskap som ble grunnlagt for å utfordre uungåelige genetiske sykdommer. Sammen kan de videreføre sin forståelse av det menneskelige genom og genetiske abnormaliteter for å utvikle skreddersydde behandlinger for pasienter som lider av veldig spesifikke genetiske sykdommer, ved målrettet fokus på grunnleggende årsaker.

2020-Nå

Helse midt i en pandemi

2020

Ta utfordringen

Det globale utbruddet av koronaviruset i 2020 er en ny utfordring for Roche. Å sørge for sikkerheten til sine ansatte er overordnet, men å opprettholde produksjonen av essensielle medisiner er kritisk for å sikre pasienters tilgang til livsnødvendige medisiner og løsninger. Selskapet klarer å utvikle pålitelige tester for COVID-19 i stor fart, samtidig som det fortsetter å utvikle nye innovative medisiner rettet mot et bredt spekter av sykdommer.

Finn ut mer om dette

KontaktGlobaltlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeOm RocheLegemidlerDiagnostiske løsningerKarriereMediaPersonvernerklæringBrukervilkårRetningslinjer for sosiale medier