Hvorfor har vi laget en film om brystkreft og seksualitet?

synes det er problematisk å snakke om de seksuelle utfordringene med partneren sin

Filmen er laget i samarbeid mellomsexologisk rådgiver og onkologisk sykepleier Randi Gjessing, professor emeritus Erik Wist og Roche.

Det finnes flere fysiske årsaker til at man mister lysten. Kroppen forandres som følge av behandlingen. Hetetokter, nattesvette, en endret kropp og sår skjede. Hormonelle endringer, et endret selvbilde og smerter ved samleie. Utmattelse, som er den vanligste langtids-bivirkningen etter kreftbehandling, gjør også at hverdagen kan bli totalforandret. Listen er dessverre lenger, og kombinasjonen av seneffekter rammer hver kvinne ulikt.

De psykiske konsekvensene av sykdommen, behandling og eventuelle inngrep kan ha minst like stor innvirkning for nedsatt lyst.

Erfaringer viser at de aller fleste grupper kreftpasienter kan ha et seksualliv de har glede av dersom man klarer å bearbeide forventningspress eller prestasjonsangst som har oppstått, og finner løsninger på praktiske problemer. God og tydelig kommunikasjon er en forutsetning for få dette til, enten du er i et parforhold, eller singel.

Det er viktig å ha noen du kan snakke med – så åpent og ærlig som mulig – om forventninger, ønsker og behov. Vær oppmerksom på at det kan oppstå misforståelser. Prøv å være tydelig. Og sett av god tid. Du blir kanskje også nødt til å tenke nytt om hva sex egentlig er. Det finnes – for eksempel – veldig mange gode og spennende alternativer til det tradisjonelle samleiet, som kan gi stor glede for begge parter. Det er ikke nødvendig å gi opp, eller trekke seg unna, fordi den ene parten ikke kan ha, eller ikke er komfortabel med, vaginalt samleie.

For mange kan det være nyttig å snakke med en fagperson. Enten det er en kreftlege, kreftsykepleier eller en NACS-sertifisert sexolog. Det finnes også flere hjelpemidler på markedet som du kan få dekket av NAV og tilsendt diskret i posten. I filmen over forteller vi mer om dette.

Seksualitet er ikke det samme som samleie eller evnen til å få orgasme.
Det er en del av vår personlighet, og finnes i den energien som driver oss mot å søke kjærlighet, varme og nærhet.

Seksualitet er ofte knyttet til vår seksuelle funksjon. Til vår seksuelle identitet og våre seksuelle relasjoner. Men disse tre er ikke fastlåste. De kan – og vil – forandre seg. Derfor er det så viktig å forstå hva som kan skje med deg, fysisk og psykisk, under og etter behandling.

Først da kan vi finne gode måter å løse utfordringene på.

M-NO-00000014

Finn ut mer om dette

KontaktGlobaltlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeOm RocheLegemidlerDiagnostiske løsningerKarriereMediaPersonvernerklæringBrukervilkårRetningslinjer for sosiale medier