I sesong 2 av podkastserien «Fremtidens helse» snakker programleder Christian Bindesbøll med forskere, helsepersonell og pasienter. Hvordan er det å leve med alvorlig sykdom? Hvilke medisinske utfordringer står vi foran, og hva kan være løsninger?
På rekordtid fikk verden vaksiner mot SARS-CoV-2-viruset. Hvordan skal vi verne oss mot fremtidens ukjente virus? Vaksineforsker Gunnveig Grødeland forteller hvordan vaksiner virker, hvordan vi overvåker det ukjente “virus X” og hvilke infeksjoner det nå haster å utvikle vaksine mot.
Professor Morten Goodwin gjester denne episoden, som handler om hvordan vi kan få praktisk nytte av kunstig intelligens i helsevesenet. Hvor smart er egentlig kunstig intelligens? Tør vi stole på data-drevne beslutninger? Goodwin snakker om hvordan sykehus og forskere kan utnytte potensialet i årene som kommer.
Å delta i en klinisk studie kan gi pasienter med alvorlig sykdom en ny sjanse hvis de står uten flere behandlingsmuligheter. Kari Tunstrøm er i dag kreftfri etter å ha deltatt i en slik studie, og forteller om sine erfaringer. Tone Skår i MEDhjelper snakker om hvordan man kan bli med i en klinisk studie.
Det er i stor grad de valgene du tar fra du er 45-50 år som påvirker demensrisikoen din, sier professor Geir Selbæk. Hør ham fortelle om arbeidet i kommisjonen i The Lancet, som har identifisert 12 ulike risikofaktorer for demens. Vi snakker også om tidlige symptomer, tabuer og utfordringer for pårørende.
40 år etter at vi oppdaget HIV-viruset er det fortsatt mange smittede i Norge som holder skjult at de lever med HIV. Vi møter en ung kvinne som forteller hvorfor hun ikke er åpen om sykdommen, og overlege Åse Haugstvedt ved Olafiaklinikken beskriver dagens behandling, som gir ingen smitterisiko.
1,5 kilo av deg er tarmbakterier. Forsker Johannes Roksund Hov forteller om hvordan tarmbakterier kan påvirke risiko for sykdommer og effekt av behandling. Han beskriver hvordan tarmfloraen oppstår, hvorfor noen kan ha nytte av avføringstransplantasjon, og hvordan vi kan ta vare på en god tarmflora.
Genterapi kan behandle og kurere sykdommer på en måte som tidligere ikke var mulig. Sigrid Bratlie, molekylærbiolog og spesialrådgiver om bioteknologi, snakker om hvordan genterapi vil kunne påvirke helsetjenesten. Martin Smedstad har en sjelden, arvelig øyesykdom og forteller om sin leting etter behandling.